Започнувајки од 1989 година, Natracare произведува органски и природни производи за женска хигиена - висококвалитетни органски и природни производи кои со од корист за вашето здравје и животната средина. Производите на Natracare се препорачани од гинеколозите.
 
Сите Natracare производи се:
  • Без белење со хлор „TCF“ („totally chlorine free“ - целосно без хлор). Белењето со хлор создава нуспроизвод наречен диоксин кој има исклучително штетно влијание врз животната средина и се поврзува со разни болести кои го нарушуваат здравјето. Диоксинот е познат канцероген
  • Изработени од природни материјали и содржат ОРГАНСКИ сертифициран памук во согласност со „GOTS“ („Global Organic Textile Standard“ - Светски стандард за органски текстил)
  • Без пластика, синтетички материјали и други суровини од нафтени деривати
  • Без супер апсорбентен полиакрилат „SAP“ („Super Absorbent Polyacrylate“)
  • Без парфеми и вештачки бои
  • Без генетски модифицирани организми
  • Не се тестирани на животни
  • Биоразградливи и „compostable“